İlgili Gönderiler
Verimli Çalışma İçin Ne Gerek?
Nasıl ders çalışılacağı ile ilgili birçok öğüt, taktik
Asıl ‘BAŞARI’ Seçimlerimizdeki Cesaretimizdir
Bu yazımda ‘başarı öykümü’ anlatmam istendiğinde açıkçası biraz
Zihin haritaları benim sınav dönemim için karşıma çıktığında “Aman bununla mı uğraşacağım, gider 10 soru fazla çözerim.” dediğim bir uygulamaydı ve bir çoğunuzun da bu yönteme aynı veya benzeri tepkiler verdiğini tahmin edebiliyorum.
Benim zihin haritalarıyla ilk tanışmam aslında yavaş yavaş aynı şeyleri yapmaktan sıkıldığım ve çalışmanın yeni yollarını aradığım zamanlarda oldu. Konu eksiklerim vardı ve bunları kapatmam gerekiyordu ancak ne not çıkarmak ne onları okumak ne de soru çözmek yeterince verimli olmuyordu. Ben de bu yönteme bir şans vermeye karar verdim.
Peki zihin haritası nedir?
Zihin haritası, baktığımızda görüntü olarak beynimizdeki nöronları veya bir ağacın dallarını andıran bir yapıya sahip. Haritamızın ortasında temel fikrimiz bulunuyor; bu temelden çıkan kollar ana başlıklarımız. Bunların alt kolları ise ana başlıklarımız için önemli olan mutlaka aklımızda tutmamız gereken ikincil düşünceler.
Zihin haritasının en büyük özelliklerinden biri kısa ve öz notlar almamızı sağlayarak beynimize çağrışım yaptıracak anahtarlar oluşturmaktır. Bunun yanında yöntemi daha efektif kılmak ve görsel kalıcılığı sağlamak için çizeceğiniz küçük resimler, haritanın renklendirilmesi de önemli yan etmenler.
Nasıl yapılır?
Zihin haritasının üç etaplı bir hazırlık süreci var.
Bu süreç ilk bakışta biraz uzun ve meşakkatli görünse de bu çalışmayı yaparken harcadığınız her dakika altın değerinde. Ben kendi çalışmalarımda haritaları hazırladıktan sonra masamın karşısındaki duvara asıyordum bu sayede soru çözerken zorlandığım kısımlarda haritaya bakıp aslında tüm konuyu bir bakışta tekrar edebiliyordum. Eğer siz de aynı konuları unuttuğunuz için tekrar tekrar okumaktan, yazmaktan sıkıldıysanız bu yönteme bi şans verin!
İpek Bardan